Gallkirurgi

Galla och gallstenar

Galla bildas i levern och utsöndras till tolvfingartarmen i samband med måltider. Dess syfte är bl.a. att hjälpa oss att bryta ner fett. Mellan måltiderna samlas gallan i gallblåsan där den även blir mer koncentrerad. Gallstenar är ganska vanliga och blir till när några av innehållsämnena i gallan (oftast gallsalter tillsammans med kolesterol) börjar bilda kristaller av någon anledning (oftast okänd). Hos många orsakar detta inga besvär och i så fall behövs ingen operation.

Symptom från gallstenar

Om en gallsten trycks ut i gallblåsehalsen kan den fungera som en propp som stoppar utflödet av galla. Detta orsakar ett gallstensanfall, som oftast känns som djup och tung smärta under höger revbensbågen som kan vara upp till flera timmar, tills stenen losnar igen. Ett gallstensanfall är inte farligt och man måste inte opereras pga. något enstaka gallstensanfall. Däremot vid täta och besvärande anfall eller ständiga känningar så finns det anledning till att operera bort gallblåsan. I enstaka fall kan gallblåsan bli inflammerad, vilket känns som ett kraftigt och långvarigt gallstensanfall med feber och sjukdomskänsla. Detta kräver ofta inläggning på sjukhus med antibiotikabehandling eller en akut gallkirurgi. Ett annat problem som kan uppstå är att gallstenar trycks ut ur gallblåsan och fastnar i de djupa gallvägarna. Detta kan leda till bl.a. gulsot och inflammation i bukspottkörteln och kräver åtgärd med operation och/eller ERCP, där stenarna löses inifrån tolvfingertarmen. Känner du av symtom för gallsten kontakta oss

Gallkirurgi

Att enbart plocka bort gallstenarna eller krossa löser bara problemet temporärt, det skulle bildas nya stenar förr eller senare. Eftersom det är i gallblåsan som stenarna bildas, samt att vi utan bekymmer kan leva utan gallblåsa, går det att lösa problemet genom att ta bort gallblåsan. Operationen görs i allra flesta fall som titthålsoperation och i dagkirurgi. Risken att senare bilda nya gallstenar är mycket låg. Däremot kan det hända att man besväras av krampor i gallvägarna eller uppspänd mage med diarré i samband med t.ex. fet mat. I flesta fall vänjer sig kroppen vid att gallblåsan är borta och man kan äta ungefär som tidigare och märker ingen skillnad. 

Information från Vårdguiden 1177

Kirurgicentrum Skåne

Org.nr: 559212-0900
Bankgiro: 5359-1871
Swish: 123 673 74 31
Innehar F-skattebevis

 

På uppdrag av Region Skåne

Erfaren personal

Du är i trygga händer hos oss

Korta väntetider

Få vård när du behöver den

Förmånliga priser

Inga onödiga kostnader