Galloperation

Galla och gallstenar

Gallan bildas i levern och utsöndras till tarmarna via tolvfingartarmen i samband med måltid. Mellan måltider lagras gallan i gallblåsan där den även görs mer koncentrerad. Syftet med gallan är att hjälpa oss att bryta ner födan, framför allt fett. Gallstenar är ganska vanliga eftersom innehållsämnena i gallan (oftast gallsalter och kolesterol) har en naturlig tendens att kristalliseras. Det finns oftast ingen tydlig orsak till denna kristallbildning och varför vissa får gallstenar och vissa inte. Hos de flesta orsakar gallstenarna inga besvär och i så fall behöver man oftast inte opereras.

Galloperation

Det skulle bara lösa problemet temporärt att enbart krossa eller plocka bort gallstenarna. För att lösa problemet måste hela gallblåsan tas bort. Det går utmärkt att leva utan gallblåsa och när den är borta är risken att bilda nya gallstenar mycket låg. Operationen görs med titthålsteknik och i allra flesta fall i dagkirurgi. Hos de allra flesta vänjer kroppen sig fort vid att gallblåsan är borta och man kan äta ungefär som tidigare och märker ingen skillnad. Det finns dock viss risk för krampor i gallvägarna eller orolig mage med uppspändhet och diarré, särskilt i samband intag av fet mat. Symptomen går dock oftast över så småningom. Liksom vid alla operationer finns en låg risk för komplikationer som t.ex. blödning, infektion, blodproppar och lunginflammation. Det finns även en låg risk för galläckage eller skador på gallvägarna men detta är mycket sällsynt.

Hittar du inte det du söker? Kontakta oss!

Kontakta oss

Senast uppdaterad: 8 juli 2024 kl. 09:56:25

Granskad av: Thordur Bjarnason, Överläkare, Dr Med, specialistläkare i kirurgi, medicinskt ansvarig