Information för dig som remitterar patienter till Kirurgicentrum Skåne för primär hyperparathyroidism (pHPT)
PHPT innebär en överproduktion av bisköldkörtelhormon, PTH, av en eller flera förstorade bisköldkörtlar. Sjukdomen är vanligast hos postmenopausala kvinnor men förekommer i alla åldrar och hos båda kön. Sjukdomen kan orsaka osteoporos, njursten, njurfunktionsnedsättning, samt neurokognitiva besvär, såsom nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, muskelvärk och trötthet.
Har patienten pHPT?
Diagnosen är sannolik vid hyperkalcemi med samtidig PTH-stegring. Flera differentialdiagnoser till pHPT bör övervägas vid hyperkalcemi och/eller PTH-stegring, såsom familjär hypokalciurisk hyperkalcemi (FHH), sarkoidos, och vitamin-D brist, för att nämna några. Unga patienter (<40 år) med misstänkt pHPT bör genomgå genetisk utredning för att utesluta ärftliga orsaker, som t.ex. multipel endokrin neoplasi typ 1 (MEN1). Diagnosen pHPT kan vara svår att ställa och vi ser helst att patienten bedöms av endokrinolog för säker diagnostik och värdering av operationsindikation.
Ska patienten opereras?
PHPT är vanligen en mild sjukdom och leder oftast inte till svåra organkomplikationer. Accepterade nationella och internationella indikationer för kirurgi inkluderar höga kalciumvärden (S-ca-jon>1.50 mmol/L), ung ålder (<50 år), osteoporos (T-score < -2.5 SD på någon mätlokal på DEXA-mätning), njursten och/eller njurfunktionsnedsättning. Neurokognitiva besvär kan vara orsakade av PHPT men evidensen är svag för att operation botar dessa. Cinacalcet kan användas för att bättre prediktera huruvida patientens symtom kommer att förbättras av kirurgi. Om normalisering av kalcium med cinacalcet leder till symtomförbättring är det sannolikt att patienten kommer att ha glädje av operation.
Uppföljning istället för operation är ett fullgott alternativ om patienten saknar stark indikation för kirurgi eller har relativa kontraindikationer.
Före remiss är det viktigt att remittenten utforskat patientens inställning till kirurgi. Kirurgin utförs under generell anestesi och alla patienter observeras inneliggande ett dygn. Postoperativt har patienten obehag liknande en halsinfektion, med svullnad och obehag i halsen, svårt att svälja, rosslighet, et.c. Smärtan i operationssåret brukar inte vara uttalad och smärtstillning med paracetamol räcker oftast. Operationen lämnar ett synligt men tunt ärr efter sig på halsen. Arbetsföra individer sjukskrivs vanligen i 14 dagar. Patienten ombeds undvika tung fysisk aktivitet, bastu och bad de närmaste 2-3 veckorna.
Specifika risker vid operation för pHPT inkluderar hypokalcemi (p.g.a. skada på friska bisköldkörtlar), persisterande sjukdom (p.g.a. att den/de sjuka bisköldkörtlarna inte går att identifiera, t.ex. p.g.a. avvikande anatomiskt läge och/eller multiglandulär sjukdom), skada på n. laryngeus recurrens med åtföljande stämbandsförlamning, blödning som kräver reoperation och infektion. Samtliga dessa komplikationer är välkända men ovanliga eller sällsynta.
Ska patienten opereras på Kirurgicentrum?
Kirurgicentrum har vårdavtal för patienter med pHPT. Det går bra att remittera patienter med pHPT direkt till Kirurgicentrum. Patienter som opererats tidigare på halsen, t.ex. för bisköldkörtel- eller sköldkörtelsjukdom, patienter med sekundär HPT (sHPT), patienter med ärftlig pHPT (t.ex. MEN1) skall genomgå bedömning och eventuell operation på universitetssjukhuset, SUS, Lund.
Vad behöver framgå i remissen?
Patientens sociala situation, tidigare och aktuella sjukdomar, aktuell medicinering, hur diagnosen har säkerställts, aktuella värden för PTH, ca-jon, 24-h-U-ca, 25OHD, eGFR, indikation för kirurgi, att patienten är intresserad av kirurgisk behandling, och inremitterandes värdering av om patienten är tillräckligt frisk för generell anestesi. Om det är sannolikt att patienten behöver ytterligare utredning för att kunna sövas på ett säkert sätt, t.ex. UKG, spirometri, m.m., kan det vara klokt att beställa sådana undersökningar innan remiss skickas till Kirurgicentrum.
Vad kan patienten förvänta vid kontakten med Kirurgicentrum?
Ofullständiga remisser kan sändas tillbaka för komplettering. Om det tydligt i remissen framgår att patienten inte bör opereras på Kirurgicentrum sänds remissen antingen vidare eller tillbaka till inremittenten, beroende på vad den remissbedömande kirurgen anser mest ändamålsenligt.
Övriga patienter erbjuds konsultation med kirurg, antingen fysiskt eller per telefon. Om kirurgen vid konsultationen anser att det föreligger operationsindikation, patienten önskar kirurgisk behandling, och patienten bedöms möjlig att söva på Kirurgicentrum, beställer kirurgen lokaliseringundersökning med 18-F-kolin-PET-CT. Denna undersökning utförs i Lund. Undersökningen hjälper kirurgen att preoperativt avgöra var den/de sjuk/a biskölkdörtlarna sitter, och ökar chansen för botande operation med minskade risker för komplikationer.
Hur gör jag om jag har ett oklart fall jag vill diskutera?
Vi tar inte illa upp om vi får en remiss för mycket! Det går också bra att kontakta oss per mail eller telefon, se våra kontaktuppgifter på hemsidan.