Kirurg utför Refluxkirurgi

Refluxoperation

Refluxoperation

Halsbränna och sura uppstötningar är ett vanligt förekommande problem. Ofta handlar det om lindriga besvär som inte behöver någon behandling eller kan behandlas med åtgärder så som att höja huvudändan på sängen, undvika stark mat, undvika att äta sent på kvällen, undvika vissa läkemedel, sluta röka, gå ned i vikt m.m. (se närmare i länken till 1177). Vid svåra och/eller återkommande besvär rekommenderas medicinsk behandling med syrehämmande mediciner (t.ex. Omeprazol eller Esomeprazol) samt alginsyra (Gaviscon), vilken bildar en gelpropp som under ett antal timmar hindrar backflöde av magsyra till matstrupen.

I undantagsfall fortsätter refluxproblemen trots full dos syrehämmande medel. I så fall handlar det om att maginnehåll rinner upp till matstrupen när man t.ex. böjer sig fram eller under natten när man ligger i sängen. I sådana fall kan en operation vara en effektiv behandling. Vid operationen, som utförs med titthålsteknik, lagas ett eventuellt magmunsbråck och härefter skapas en krage utav övre magmunnen genom att dra den runt sig själv.

Det är inte alltid säkert att det som upplevs som refluxliknande besvär verkligen beror på reflux. Fortsatta smärtor och obehag trots full dos Esomeprazol (eller oberoende av huruvida man tar Esomeprazol) talar t.ex. för att besvären inte är orsakade av magsyra och inte kommer att påverkas av en operation. Samtidigt är en operation inte utan risk och kan till och med göra symptom från orolig mage värre

Det är således mycket viktigt att ställa noggrann diagnos innan beslut tas om operation. Innan du träffar en kirurg för bedömning behöver du genomgå följande undersökningar, vilka måste beställas via din vårdcentral:

  • Gastroskopi
  • 24 timmars pH mätning samt manometri (tryckmätning) i matstrupen

Du är välkommen att höra av dig efter att undersökningarna är klara för kostnadsfri rådgivning. Du behöver skicka undersökningsresultaten (använd gärna kontaktformuläret) samt hälsodeklaration. Vår kirurg kan då göra en första bedömning och vi kommer härefter att höra av oss angående fortsatt behandling.

Information från
Vårdguiden 1177

Länkarna öppnas i ett nytt fönster

Ljumskbråck
Navelbråck
Operationssår
Smärtor efter operation
Rökning och operation
Reflux

Hittar du inte det du söker? Kontakta oss!

Kontakta oss

Senast uppdaterad: 8 juli 2024 kl. 09:54:09

Granskad av: Thordur Bjarnason, Överläkare, Dr Med, specialistläkare i kirurgi, medicinskt ansvarig