Sköldkörtel
Sköldkörteln sitter på halsen, framför det sköldformade brosket (“adamsäpplet”), och fungerar som kroppens termostat. Sköldkörteln utsöndrar sköldkörtelhormon som reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Vanliga orsaker till operation av sköldkörteln är godartad tillväxt (“struma”, grekiska för svullnad), överaktivitet med produktion av för mycket sköldkörtelhormon (s.k. “giftstruma”), eller oklar tumör. Vid operation tas ena eller båda halvorna av sköldkörteln bort, s.k. hemi-respektive total tyroidektomi.
Operation för sköldkörtelsjukdom
Operationen utförs i narkos. Ett snitt läggs någon centimeter ovan nyckelbenen. Sköldkörteln friläggs och dess många små tillförande kärl delas. Under operationen kan kirurgen identifiera stämbandsnerven med en elektrisk stimulator, vilket gör att risken för skada på denna nerv minskar. När halva eller hela sköldkörteln är bortopererad sluter kirurgen snittet med stygn som kroppen bryter ner.
Risker
Stämbandsnerven kan skadas, t.ex. genom att den sträcks under operationen. Komplikationen är sällsynt men ger i allmänhet ett betydande rösthandikapp. Man blir inte stum, men ofta hes och får en svag och trött röst. Ofta läker det av sig självt och rösten återfår sin normala kvalitet. Någon procent av alla som opereras får dock en permanent skada på röstnerven. Vid sköldkörtelkirurgi kan också de små bisköldkörtlarna skadas. De sitter i direkt anslutning till sköldkörteln och reglerar kroppens kalciumnivåer. Om bisköldkörtlarna eller deras blodförsörjning skadas kan kalciumnivån bli låg och då kan patienten behöva ta kalcium- och d-vitamin-tabletter. Sådan behandling behöver följas upp med blodprover. Blödning efter operation förekommer och kan kräva en akut reoperation, där blödningen utryms. Infektioner förekommer men är mycket sällsynta.
Allmänt
Operationen lämnar ett ärr efter sig på halsen. Med tiden brukar ärret blekna och smalna och de flesta patienter har med tiden inga besvär av sitt ärr. De som genomgår total tyroidektomi, där hela sköldkörteln tas bort, måste ersätta sköldkörtelhormonerna med Levaxin, syntetiskt sköldkörtelhormon. Ungefär en tredjedel av de som genomgår hemityroidektomi, där halva körteln avlägsnas, behöver också ta Levaxin. Alla patienter som genomgår sköldkörtelkirurgi stannar över natten hos oss på Kirurgicentrum. Våra erfarna sjuksköterskor övervakar patienterna. Tidigt på morgonen tas blodprov för bisköldkörtelhormon och kalcium. Kirurgen skriver sedan ut patienten på morgonen. De flesta klarar sig fint med två veckors sjukskrivning. Man skall undvika tung fysisk aktivitet, bad och bastu, men kan i övrigt leva sitt liv som vanligt. Man kan äta och dricka det man vill, köra bil, resa, utöva måttliga fysisk aktivitet, som promenader, cykling, m.m. Det kan kännas som en halsinfektion i halsen, med svullnad och ömhet, men de flesta patienter har inte särskilt mycket smärtor, och vanlig paracetamol (Alvedon, Panodil), brukar räcka som smärtstillning.
Uppföljning
Vi sänder alltid vävnaden vi opererat bort för analys. Alla patienter erbjuds uppföljning hos oss ca 4-6 veckor efter operationen. Fysiskt besök hos kirurgen på vår mottagning går bra, men det går också bra att prata med kirurgen på telefon.
Inför uppföljningen ber vi patienten lämna blodprov för bestämning av sköldkörtelhormoner, bisköldkörtelhormoner och kalcium. Vid uppföljningen lämnar kirurgen besked om dessa prover. Ibland behöver Levaxindosen justeras och det brukar vi låta den inremitterande läkaren sköta. Kirurgen lämnar också besked om vävnadsprovet av den bortopererade sköldkörteln. Efter denna uppföljande kontakt brukar vi återremittera patienten till den inremitterande läkaren.